Programul național „Masă sănătoasă” se extinde în școlile din întreaga țară. Peste 500 de mii de elevi vor fi beneficiarii acestei măsuri, implementată încă din 2024.
„Masă sănătoasă”, program implementat încă de la începutul anului trecut, se extinde. Peste 500 de mii de elevi, printre care și din Sălaj, vor beneficia de o masă la școală. Anunțul a fost făcut public de Daniel David, ministrul Educației. Decizia a fost luată de Guvernul României în urma ședinței desfășurată marți, 28 ianuarie.
Acest program reprezintă „un mecanism fundamental”, atât social, cât și psiho-educațional. „Avem o problemă cu majoră legată de abandonul școlar, iar toate studiile de specialitate arată că și această componentă socială are un rol fundamental în a preveni și controla abandonul” a mai precizat Daniel David. Mai mult, această idee poate contribui la motivarea elevilor de a studia și chiar de a le întări starea de bine. Până la acest moment, măsura a fost menită de a le oferi zilnic o masă caldă sau un pachet alimentar tuturor preșcolarilor și elevilor prezenți la cursuri.
Cu atât mai mult, această extindere este planificată și pentru următorii ani. Potrivit oficialului, Ministerul Educației își propune ca toți elevii din ciclul primar să aibă parte de o masă la școală până în anul 2029.
„Masă sănătoasă” și în Sălaj
Potrivit datelor, în urma unui raport privind implementarea programului în județ, elevii a 39 de unități de învățământ au parte de o masă la școală. Toate unitățile în care a fost implementat programul sunt din mediul rural. Elevii școlilor din Hida, Bălan, Dragu, Jebucu, Fildu De Mijloc, Almașu, Chieșd, Bobota, Bocșa, Gâlgău, Valcău de Jos, Măeriște, Surduc, Pericei, Vârșolț, Letca, Ileanda, Lozna, Șimișna, Rus, Zalha, Carastelec, Camăr, Borla, Marca, Ip, Buciumi, Agrij, Românași, Halmășd, Plopiș, Bănișor, Aghireș, Cizer, Horoatu Crasnei, Creaca, Sâg, Crasna și Someș Odorhei, au beneficiat până acum de program. Mai mult, raportul curpinde și o grilă de apreciere pentru a fi stabilite scoruri acordate în urma implementării acestei măsuri.
Dacă cel oferit calității produselor, calității zilnice a suportului alimentar este maxim, situația nu este aceeași în toate criteriile acestei grile. Potrivit raportului, un scor mai mic este acordat calității condițiilor de servire a mesei, disponibilitatea personalului, fiind necesară o suplimentare a numărului de persoane implicate în demers, dar și managementul resturilor alimentare.
[…] „un mecanism fundamental”, atât social, cât și… Articolul „Masă sănătoasă” se extinde în școli. Programul, deja aplicat și în Sălaj apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]
nu de la voi este mancarea,nu va mai laudati.